Červen až srpen – období Pitty
režim během léta pro horké typy
Letní měsíce jsou obdobím horké Žluče – Pitty. Žluč a zejména lidé typu Žluč (na osobní konzultaci zjistíte svou konstituci) uvítají chladivé potraviny, jako jsou máta, slazené nápoje, zelí, paprika, kedlubny, melouny, třešně, těstoviny, rýže, bílé pečivo, máslo, smetana, fazole, cizrna, mungo, to-fu i sojové boby či sojové mléko a cukrové sladkosti, např. palačinky, čokoláda, melta, karo, kromě medu. Med je zahřívající, nehodí se pro horké měsíce. Vhodná je též zmrzlina, zejména čokoládová, a nanuky. Bohužel stále více výrobců dává do zmrzlin a nanuků syrovátku, která zvyšuje žízeň a žravost. Tím odebírá zmrzlině její příjemně chladivé účinky. Vhodná chuť je sladká, hořká a trpká.
Nevhodné jsou rybíz, angrešt, višně, grepy, kiwi a další kyselé ovoce nebo kyselá zelenina, například rebarbora, kysané zelí. Stejně tak nevhodné jsou kefír, syrovátka, jogurt či jiné acidofilní potraviny. Kyselé nápoje a nápoje se syrovátkou či kyselinou citronovou způsobují žízeň. Nevhodná chuť je slaná, kyselá a ostrá.
Z léčivých bylin je vynikající koriandr, kurkuma, pískavice řecké seno, fenykl, anýz, kopr. Z kořenících směsí karí směs a adžika. Vhodný nápoj v horkých dnech je guduchi – amrit a mátový čaj.
Pokud vás postihne letní průjem, nebraňte mu v očistě. Pravděpodobně jste do sebe dostali něco, co vaše tělo odmítá a chce se toho zbavit. Nebo jste neprovedli jarní očistu a vaše tělo dokončuje zmeškané.
- V tomto období obecně vhodné
- sladká, hořká, trpká, těžká, suchá, chladivá
- káva, čekanka, hlávkový salát, zelí, celerová nať, pivo, kakao, růžičková kapusta, čaj mátový, černý i zelený, brambory, zelí, škroby, oleje a tuky, třešně, hrozny, paprika, kedlubny, melouny, těstoviny, rýže, bílé pečivo, máslo, smetana, mléko, nezrající sýry, fazole, cizrna, mungo, to-fu i sojové boby či sojové mléko a cukrové sladkosti, např. palačinky, slazené nápoje, čokoláda, melta, karo, kurkuma, dubová kůra, kostival, ořechový list, tymián, šalvěj, pelyněk, sušená paprika
- Vhodná aktivita: středně náročné sporty – běh, chůze, horolezectví, lehké veslování, aerobik, tanec, plavání, kanoistika, míčové hry, cykloturistika
- V tomto období obecně nevhodné
- slaná, kyselá, ostrá, těžká, olejovitá, horká
- sůl kuchyňská i mořská, minerální soli v minerálních vodách, v tabletách, kyselé a kysané nápoje a nápoje s kyselinou citronovou, slanečky, slané brambůrky, zelenina ve slaných nálevech, např. houby, dále grepy, rybíz, angrešt, višně, kiwi, rajčata, reveň, kys. zelí, kys. mléko (acidofilní), kyška, zákys, zakysaná smetana, zrající sýry, tvaroh, med, jakýkoli ocet
- Nevhodná aktivita: televizní sporty, příliš zahřívající sporty
Při přeměně potravin na živiny vznikají v těle odpadní látky. Dóša Kapha – Sliz, který v předchozím jarním období vládl našemu tělu a má na starosti konstrukci a regeneraci tkání, shromažďuje kromě stavebního materiálu cokoliv např. známky, mince, starožitnosti, kameny, lidi do týmu, harampádí a také odpady – toxiny (ámu), které vznikají v lidském těle. Aby se Sliz nezahltil nahromaděnými odpady, je vhodné mu pomoci důkladnou očistou. Očistu doporučujeme min.4x ročně nejlépe na přechodu ročních období.
Očistou dojde k posílení imunitního systému, zlepšení trávicího procesu, úpravě metabolismu tuků a snížení nadváhy, psychické stabilitě (životní optimismus, pročištění mysli, úprava spánku), odstranění fyzické a psychické únavy a napětí, odstranění městnání v lymfatickém systému, pročištění smyslových orgánů (zlepšení zraku a průchodnosti nosních dutin).
Doporučení očistného programu při osobní konzultaci.



